Гру 12
Реаліті шоу „Украли блог”. Серія №2. Щасливий фінал!
Не встигли пристрасті навколо проблеми клонування українських блогів і розміщення їх недолугих російськомовних копій в інтернеті як слід розгорітися – а ось уже й фінал. Щасливий фінал! :)
А все було так!
Поки я чекав відповідь з Яндекса, яку отримав буквально кілька хвилин тому назад (шаблонність – основна їхня родзинка):
Здравствуйте, Ярослав!
Поисковая система Яндекс является лишь зеркалом русского Интернета, поэтому мы
не правомочны разбираться в вопросах плагиата.
Чтобы защитить свои авторские права Вам надо, видимо, обратиться к хозяевам
указанного сайта и к провайдеру, на сервере которого он находится. Если сайт
прекратит свое существование, он будет удален из поисковой базы Яндекс
автоматически.Тем не менее, мы уже работаем над алгоритмами, которые будут способны отличать
текст источника от плагиата, и Ваш пример нам очень поможет, он передан
специалистам.
Спасибо за письмо!
Андрій Поданенко (якому я найбільше завдячую щасливим фіналом) допоміг визначити, на чиєму хостингу реально розміщаються ресурси зловмисника. Ним виявився російський безкоштовний хостинг Mirahost. Ось лист, який я написав цьому хостерові:
Здравствуйте.
Меня зовут Ярослав Федорак,
Я являюсь администратором и автором тематического сайта “Украинская блогосфера” (blogosphere.com.ua) Сайт ведется на украинском языке.
Недавно я с удивлением обнаружил, что один из сайтов, который размещен на вашей хостинг-площадке (ajuub.ru), грубо нарушает российское законодательство касательно авторских прав. А именно: из моего сайта (blogosphere.com.ua) была сделана его точная русскоязычная копия (ajuub.ru).
При желании, воспользовавшись данными веб-архива (http://web.archive.org/web/*/http://blogosphere.com.ua) вы можете убедится, что оригинальный сайт “Украинская блогосфера” был создан раньше, чем его рускоязычный клон. На это же указывает и другая информация - идентичность дизайна, редирект всех внешних ссылок клона на несуществующий ресурс и даже качество русского языка (автоматический перевод с украинского). Html-код сайта-клона содержит персональную информацию, которая недвузначно указывает на истинного владельца авторских прав (то-есть ресурс blogosphere.com.ua).
Надеюсь на понимание и принятие соответствующих мер.
Заранее благодарен!С уважением,
Ярослав Федорак
А ось і відповідь, яку отримав буквально за 10 хвилин після того, як надіслав запит:
Спасибо за жалобу, пользователь удален.
Отже дякую всім тим, хто уважно стежив за перебігом цього міні-реаліті-шоу і підтримував нас на шляху боротьби з паразитуванням в Інтернеті. Думаю, ця історія яскраво доводить, що справедливості таки можна досягнути. Головне – не миритися з нахабством!
Лист, наведений вище, можна використовувати як шаблон. Єдине, що можу сказати – велика ймовірність, що клони ресурсів Колі Шлапака та Конспіратора (gdeonivse.ru та konspiratorbl.ru) також знаходяться на цьому ж хостінгу (тобто зловмисник той самий). Просто беремо шаблон, замінюємо необхідні поля і надсилаємо у підтримку Мірахоста (support(at)mirahost.ru).
І успіхів всім у цій нелегкій боротьбі зі спамерами, сплогерами та копіювальниками. Головне – не здаватися та не зневірюватися. Так ми точно переможемо!
Грудень 12th, 2008 at 16:13
Вітаю, Ярославе, зі швидким та успішним вирішенням проблеми. А також велике спасибі за згадку та рецепт. Відіслав листа, подивимося на результат.
Грудень 12th, 2008 at 16:46
Аж не віриться, що в світі ще існує справедливість, вітаю Ярославе з хепіендом цього гемороя, будемо сподіватися, що в тебе таке більше ніколи не трапиться!
Грудень 12th, 2008 at 16:55
Якщо вже юзати того листа як шаблон, то відкоректуй:
“был создан раньше за своего рускоязычного клона” >> “был создан раньше, чем его рускоязычный клон”
Вітаю з успішною розв’язкою!
Грудень 12th, 2008 at 17:16
helper, дякую, виправив! :) І всім дякую за привітання! Відверто кажучи, я й сам не дуже вірив, що справедливості можливо досягнути так швидко!
Грудень 12th, 2008 at 17:35
“Спасибо за жалобу, удалено.”
гарні хлопці працюють в сапорті Мірохоста ), й мені допомогли!
Грудень 12th, 2008 at 18:25
domain: GDEONIVSE.RU
type: CORPORATE
nserver: ns1.gdeonivse.ru. 87.118.116.100
nserver: ns2.gdeonivse.ru. 81.176.228.118
state: REGISTERED, DELEGATED
person: Private person
phone: +7 495 6898304
e-mail: roman.nazarenko@yandex.ru
registrar: REGRU-REG-RIPN
created: 2008.11.07
paid-till: 2009.11.07
source: TC-RIPN
domain: KONSPIRATORBL.RU
type: CORPORATE
nserver: ns1.konspiratorbl.ru. 87.118.116.100
nserver: ns2.konspiratorbl.ru. 81.176.228.118
state: REGISTERED, DELEGATED
person: Private person
phone: +7 495 9848311
e-mail: mihail.zaharov@mail.ru
registrar: REGRU-REG-RIPN
created: 2008.11.10
paid-till: 2009.11.10
source: TC-RIPN
mirahost.ru + mirahost.ru
Грудень 12th, 2008 at 20:47
Відчуваю наплив таких речей в інтернеті… Буде ще такого купа…
Грудень 13th, 2008 at 11:12
вітаю зі щасливим фіналом, Ярославе
Грудень 14th, 2008 at 12:42
Вітаю з фіналом. Сподіваюсь кількість таких любителів халяви не буде зростати… Хоча мабуть podarok правий.
Грудень 17th, 2008 at 09:59
Хлопці, дякую! І мені відписали “Спасибо за жалобу, пользователь удален.”
Грудень 17th, 2008 at 23:24
Усьо, я зі своїм “двійником” також розправився!
Січень 16th, 2009 at 10:12
Ну что могу сказать по этому поводу =))), только посмеяться! Лично я на Ваших блогах довольно прилично зарабатываю.
Січень 16th, 2009 at 10:41
Жесткий сплоггер, і що? Ви відчуваєте себе героєм у зв’язку з цим?
Січень 16th, 2009 at 12:54
2jarofed
трошки неправильно говориш
Краще спитайся в нього, скільки він може платити за те, щоб його сплоги не потрапляли в бан пошукових систем 9)
Січень 19th, 2009 at 14:03
2 jarofed — причем тут “героем”? Каждый крутится как может. Лично я не понимаю, зачем создавать блог который не приносит денег О.о!
2 podarok - тут такое дело. Сплоги как ни крути повисят в поисковике с мецяцок, пройдут 2 апдейта, получат все что необходимо, а после я их просто продам. А там уже не мое дело в “бане” они или в “сауне”! Сливки снял и отлично! Это как детское порно продавать … все его критикуют , и вместе с тем уровень продаж ростет неумолимо! + насколько я погляжу, Вы в СЕО деле тоже продвинулись, и можете понять - белой оптимизацией не заработать.
Січень 19th, 2009 at 15:16
Жесткий сплоггер, надалі коментарі з погрозами видалятимуться повністю, а не частково!
Січень 19th, 2009 at 16:19
2 jarofed - хорошое дело сделал, человека предупредил, что его блог украли, а Вы с такой агрессией! Покидаю данное обсуждение.
Січень 19th, 2009 at 16:51
Жесткий сплоггер, дуже правильне рішення! Питання створення, перепродажі та заробітку на краденому контенті тут просто не обговорюються. І той факт, що хтось цим успішно займається, зовсім не виправдовує цього явища! Проти вас особисто нічого не маю. Але ви обрали не найкращий спосіб забезпечити собі існування!
Січень 20th, 2009 at 00:34
2jarofed - не кіпішуй… 8))
Толку то?
Людина діло каже. З своєї точки зору звичайно.
Січень 20th, 2009 at 10:37
А навіщо Ви видалили вартість свого блога.? Я вважал людям було б цікаво дізнатися вартість контентів! Можу зробити висновок, що і ви не дуже чистий на руку, якщо видаляєте інформаційні коментаті.
Січень 20th, 2009 at 10:50
podarok, я не кіпішую. Просто такі речі тут не обговорюватимуться. Це, так би мовити, “трішки” суперечить моєму баченню блогінгу! Вибач, якщо це виглядає занадто ідеалістично!
Жесткий сплоггер, та інформація могла б мати хоча б якусь цінність тільки для людей, які роблять сплоги. Тому я її і видалив. Хоча не маю жодного поняття (і жодного бажання знати), якими методами це рахується.